Mjölkfri Cream Cheese på Mandel!
Kategori: Övrigt
Ja, så var det gjort! Mjölkfri cream cheese gjord på mandlar.
Jag smaksatte med paprikapulver och svartpeppar. Smaksättningen sker i sista steget och kan varieras efter smak; med örter eller lök eller vad man nu önskar.
Jag är imponerad över hur bra det blev, både i konsistens och i smak.

Ingredienser:
1 kopp mandlar (naturella)
1 tsk citronsaft
1/2 tsk salt
1 tsk äppelsidervinäger
Smaksättning: Paprikapulver och svartpeppar efter smak
alternativt: vitlök/gräslök/andra kryddor och örter
Lägg mandlarna i vatten. Låt dem ligga och "svälla" ca. 8 timmar (exempelvis över natten).
Häll av vattnet.
Koka upp lite vatten och häll över mandlarna. Låt dem ligga i det varma vattnet ca. 5 minuter.
Skala mandlarna genom att gnida dem mot varandra/mellan fingrarna.
Lägg de skalade mandlarna i en matberedare. Tillsätt citronsaft, äppelcidervinäger och salt.
Tillsätt ca. 1/2 kopp vatten.
Kör massan i matberedaren tills massan får en bra konsistens. Tillsätt ev. mer vatten.
Smaksätt cream cheesen med valfria kryddor/örter/smaker.

Förvaras i kylskåp.
Var lite skeptisk inför dethär med att göra cream cheese av mandlar men jag tror att jag kommer att uppskatta denna. Konsistensen blir lite bättre när den stått i kylskåpet ett tag, om man inte känner sig helt nöjd med resultatet ifrån början är det en tröst. Min cream cheese blev lite lös, men den har redan tjocknat i kylen så hoppas på det bästa!
Give it a try!
