Low Fodmap tÄrta pÄ 50 Ärs fest...? (Àggfri, glutenfri,mjölkfri,sojafri)
Kategori: TÄrta
50 Ă„rs fest för familjemedlem mitt under elimineringsfasen i fodmap... Utmaning att hitta nĂ„got som passade. Men eftersom jag var matansvarig sĂ„ löste sig allting vĂ€ldigt bra! Jag tĂ€nkte dela med mej av det som serverades, vad jag anpassade för överkĂ€nsligheter samt fodmap och receptet pĂ„ en low fodmap tĂ„rta (!!).Â
Â

IfrĂ„n vĂ€nster: Ăgg och rĂ€kpaj (innehöll de flesta allergener, men var vĂ€ldigt omtyckt bland gĂ€sterna), en vanlig bladsallad, baguetter och kex, dill- och citronsĂ„s (vĂ€ldigt enkel: dill, citron, salt och peppar, creme fraiche av valfri variant (vegansk) och en liiiiteeen nypa socker), tomat-och olivpaj (vegetarisk) och hummusrullar (hummus med vitlök, basilika, citron och soltorkade tomater, veganskt och mjölkfritt).Â
Inget av dethĂ€r passade mej, men de gĂ€sterna som var vegetarianer uppskattade de vegetarisk alternativen.Â
Â

IfrĂ„n vĂ€nster: Potatissallad (lĂ€tt att göra laktosfri/mjölkfri. Lök och Ă€pple kan tas bort för low fodmap. Jag brukar addera lite hackad smörgĂ„sgurka istĂ€llet). RegnbĂ„gslax (bara dekorerad med lite citron, dill, paprika och gurka- inga konstigheter!), Quinoasallad med apelsin, oliver och soltorkade tomater (rikt dröm! Glutenfri dessutom! Hade i lite andra grönsaker ocksĂ„ som gurka, sallad och tomater. Mycket uppskattad) och pizzabullar (Ă€ggfria).Â
Â

Hembakade prinsesstÄrtor. InnehÄller mycket Àgg. Kan göras mjölkfria med vegetabilisk grÀdde och egenkokt vaniljkrÀm (ekströms kokbara + mandeldryck, anvÀnder det i specialtÄrtan nedan).
Â

Â

Mini-cupcakes!
Dekorerade av min duktiga lillasyster.
Â

MarÀngtÄrta
(inte glutenfri variant)
Â

SpecialtÄrtan!
(recept nedan)
Â
Ingredienser:
Â
1/4 cup rismjöl
3/4 cup potatismjöl
1/4 cup stevia
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 banan
1/2 cup mandeldryck
1 msk fibersirapÂ
1 msk (drygt) kokosolja
Â
SÀtt ugnen pÄ 175 grader.
Blanda samman de torra ingredienserna. Mosa bananen och tillsÀtt den till de torra ingredienserna tillsammans med mandeldryck, fibersirap och kokosolja. Blanda noga.
HÀll i en 1 L form (med bakplÄtspapper i).
GrÀdda ca. 35 minuter. Stick i kakan och se sÄ att den inte Àr kladdig i mitten.
LÄt svalna.
Â
Dela kakan i 2 bottnar.
Koka upp 2 dl mandeldryck och rör ner 2 msk kokbar vaniljsÄs (ekströms Àr mjölkfri). Addera stevia och du inte anvÀnder sötad dryck. SpÀ eventuellt med mandeldryck till önskad konsistens.
Bred vaniljkrÀm pÄ den ena bottnen och lÀgg pÄ den andra. Toppa med vaniljkrÀm, bÀr och frukt.
Â