Veganska Glutenfria fröknäcke
Kategori: Bröd
Enkla fröknäcke utan gluten och animaliska produkter. Alltså, Till skillnad från vanliga fröknäcke man brukar göra hemma är dessa helt äggfria men dessutom även glutenfria, endast majsmjöl har använts.
Majsmjölet ger detta knäcke en smak av popcorn... i receptet ger jag förslag på olika oljor som kan änvändas men själv rekommenderar jag rapsolja. Rapsolja är glutenfritt och INTE en animalisk olja och funkar därför, precis som olivolja, i knäcket om man önskar glutenfritt och veganskt.
Favorit här hemma och knäcket hinner inte svalna innan hälften ligger i magen!
Ingredienser (1 plåt 30x35cm, beroende på önskad tjocklek)
2dl majsmjöl
2dl majsmjöl
3dl blandade fröer (pumpafrön, solrosfrön, sesamfrön, linfrön elr liknande)
1/2 tsk salt
3/4dl matolja (olivolja,rapsolja, solrosolja)
2-3dl vatten
flingsalt
Koka upp vattnet i en kastrull.
Rör så länge ihop fröerna, majsmjölet och saltet i en skål eller bunke.
Rör så länge ihop fröerna, majsmjölet och saltet i en skål eller bunke.
Tillsätt oljan och det kokande vattnet och rör ihop till en deg.
Tryck ut degen på en bakplåtspappersklädd plåt (vet inte om det är ett ord men nu är det de) ;)
Strö över LITE flingsalt, de blir lätt FÖR salta annars... Skär skåror i potionsstorlekar.
Strö över LITE flingsalt, de blir lätt FÖR salta annars... Skär skåror i potionsstorlekar.
Grädda i ugnen på 150C i ungefär 1 timme (OBS inte varmluft!). Låt svalna och förvara torrt.