Glutenfritt Chiabröd
Kategori: Bröd
Mitt nya favoritbröd, low fodmap och helt glutenfritt.
Chiafrön är rika på fibrer, omega-3, kalcium och c-vitamin, dvs. riktigt superfood.
Det håller ihop bra och håller sig saftigt flera dagar. Det går även att frysa.
![](https://cdn3.cdnme.se/4715963/9-3/chia4_5aedb407e087c361f2f3262a.jpg)
Ingredienser (1 formbröd):
1/2 dl chiafrön
1+4 dl vatten
25 g jäst
2 msk rapsolja
1 msk mörk sirap
1 tsk salt
2 dl majsmjöl
2,5 dl glutenfria havregryn
1 dl rismjöl
1,5 dl durramjöl
0,5 dl potatismjöl
Blanda chiafröna med 1 dl vatten i en liten skål. Låt stå 20 minuter.
Kör så länge havregrynen i en liten matberedare till ett mjöl.
Värm vattnet (4 dl) till 37 grader.
Häll chiablandningen i en stor bunke. Smula ner jästen och tillsätt vattnet. Rör om.
Tillsätt sedan rapsolja, sirap och salt och rör om.
Tillsätt mjölsorterna, en sort i taget, och rör om efter varje tillsatts. När potatismjölet tillsatts ska degen inte längre vara kladdig utan möjlig att knåda. Arbeta degen i ett par minuter.
Smörj en 2 liters form med vegetabiliskt smör (för att behålla brödet mjölkfritt) och lägg ned degen i formen. Låt jäsa i formen 30 minuter under en bakduk.
Sätt ugnen på 225 grader.
![](https://cdn1.cdnme.se/4715963/9-3/chia2_5aedb6a3ddf2b313fd599091.jpg)
Grädda brödet 30 minuter i mitten av ugnen.
![](https://cdn1.cdnme.se/4715963/9-3/chia3_5aedb7039606ee2eb32ae5e6.jpg)
Servera med vegetabiliskt smör och andra pålägg.
Efter att brödet har svalnat på ett galler, under en bakduk, förvaras brödet bäst i en plastpåse.