Alternativa Recept 🍓

100% Äggfritt, glutenfritt, laktos- och mjölkfritt, sojafritt mm Alternativa recept i köket!

Glutenfritt Chiabröd

Kategori: Bröd

Mitt nya favoritbröd, low fodmap och helt glutenfritt. 
Chiafrön är rika på fibrer, omega-3, kalcium och c-vitamin, dvs. riktigt superfood.
Det håller ihop bra och håller sig saftigt flera dagar. Det går även att frysa.
 
 
Ingredienser (1 formbröd):
 
1/2 dl chiafrön 
1+4 dl vatten 
25 g jäst
2 msk rapsolja
1 msk mörk sirap 
1 tsk salt 
2 dl majsmjöl
2,5 dl glutenfria havregryn 
1 dl rismjöl
1,5 dl durramjöl
0,5 dl potatismjöl
 
Blanda chiafröna med 1 dl vatten i en liten skål. Låt stå 20 minuter.
Kör så länge havregrynen i en liten matberedare till ett mjöl. 
Värm vattnet (4 dl) till 37 grader. 
 
Häll chiablandningen i en stor bunke. Smula ner jästen och tillsätt vattnet. Rör om. 
Tillsätt sedan rapsolja, sirap och salt och rör om. 
Tillsätt mjölsorterna, en sort i taget, och rör om efter varje tillsatts. När potatismjölet tillsatts ska degen inte längre vara kladdig utan möjlig att knåda. Arbeta degen i ett par minuter. 
 
Smörj en 2 liters form med vegetabiliskt smör (för att behålla brödet mjölkfritt) och lägg ned degen i formen. Låt jäsa i formen 30 minuter under en bakduk. 
Sätt ugnen på 225 grader. 
 
 
Grädda brödet 30 minuter i mitten av ugnen. 
 
 
Servera med vegetabiliskt smör och andra pålägg. 
Efter att brödet har svalnat på ett galler, under en bakduk, förvaras brödet bäst i en plastpåse.