Mjölkfria Vaniljbullar utan ägg (vegan)
Kategori: Bakverk
Äntligen har jag lyckats göra mina favoritbullar så även jag kan äta dem! Dessa godingar är både mjölk och äggfria.

(de svarta prickarna i bullarna är chiafrön som ersätter det vanliga ägget som egentligen ska vara i grundreceptet för fyllda bullar. De smakar ingenting och märks knappt i detta recept. )
Ingredienser ca 20st:
2 dl havremjölk
25g jäst
75g mjölkfritt smör
3 msk socker
1 chiaägg (1 msk chiafrön + 3 msk vatten)
ca 8 dl vetemjöl
Gör chiaägget genom att blanda fröna med vattnet. Låt stå ca 15 min.
Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen i vätskan i en bunke.
Rör smöret och sockret smidigt. Tillsätt i jästblandningen.
Tillsätt chiaägget.
Arbeta i mjöl till en smidig deg. Låt jäsa under en bakduk till nästan dubbel storlek.
Förbered fyllningen: Ekströms mársan vaniljsås (kok) innehåller ingen mjölk. Koka pulvret enligt beskrivningen men använd havremjölk istället för vanlig mjölk. Använd riktligt med socker!
Låt svalna.
Kavla ut degen till en stor kaka. Tryck ut runda kakor, ca 9cm i diameter, jag använde en mugg som hjälp. Lägg på en klick fyllning i mitten på varje kaka och nyp ihop dem. Lägg skarven nedåt när du lägger bullen på en bakplåtsklädd plåt. Låt sedan bullarna jäsa en stund.
Grädda mitt i ugnen i 250 grader, ca. 10min.
Pensla bullarna med mjölkfritt flytande margarin och doppa dem i strösocker direkt efter tiden i ugnen.
Låt svalna.

Det kan hända att strösockret "försvinner" (smälter) efter ett tag. Här hemma siktade vi över florsocker blandat med lite vaniljsocker inför fika nr 2 dagen efter bakningen.

Fikat är nu räddat!