Alternativa Recept 🍓

100% Äggfritt, glutenfritt, laktos- och mjölkfritt, sojafritt mm Alternativa recept i köket!

Grövre Grekiskt Lantbröd

Kategori: Bröd

En grövre variant av grekiskt lantbröd, HELT mjölkfritt. Soltorkade tomater och oliver ger brödet en underbar smak :) ! 
 
Ingredienser (2 "brödlimpor"):
50g jäst för matbröd (blå) 
5 dl vatten 
1/2 dl olivolja 
1 msk flingsalt 
2 dl grahamsmjöl 
Ca. 7 dl vetemjöl 
7 st Soltorkade tomater 
Ca. 10 st Gröna oliver
Värm vattnet till 37°C i en kastrull. Smula jästen i en bunke och lös jästen i lite av vätskan. Tillsätt resten av vattnet, olivolja, salt och grahamsmjölet. Tillsätt sedan vetemjöl tills degen är smidig och välarbetat. Jag använde maskin men brödet kan även göras för hand. Låt degen jäsa 40min under en duk. 
 
Dela degen i 2 lika stora delar. Forma och arbeta degklumparna till runda bollar. Lägg dem på en smord eller bakplåtsklädd plåt och låt dem jäsa ytterligare 20min under en duk. Sätt ugnen på 250°C. 
Se till att de soltorkade tomaterna och oliverna är helt avrunna när de trycks ner i degen. Tryck dem ganska långt ner, annars trillar de lätt av igen. 
 
 
Grädda bröden i 10min. Sänk sedan temperaturen till 200°C och grädda dem ytterligare 20min. Låt svalna på galler.
Servera med Valfria grekiska pålägg eller bara en klick mjölkfritt smör och kalkonskivor. 
Förvaras torrt, godast nybakade. 
 
 
Kommentera inlägget här: