Glutenfritt Vörtbröd utan JÀst
Kategori: Bröd
SĂ„hĂ€r i juletider har jag inte tid med jĂ€sningar hit och dit. Roligt- Ă€r mitt motto i köket. Det Ă€r inte "roligt" att vĂ€nta pĂ„ en deg som ska jĂ€sa... Ibland. Speciellt inte om man har en del att göra.Â
Sen Ă€r det jobbigt nĂ€r en del ska jĂ€sa eller mĂ„ste jĂ€sa för att brödet ska bli bra- OCH sĂ„ gör det inte det!Â
DĂ„ blir det bara pannkaka av det hela. Bokstavligen. VĂ€ldigt platta bröd.Â
Â

Â
Dessutom blev jag sĂ„ besviken nĂ€r jag fortfarande inte kan hitta glutenfritt vörtbörd MED russin i affĂ€ren. Jag tycker det Ă€r sÄÄÄ gott med russin. SĂ„ dĂ„ mĂ„ste man ju baka nĂ„got sjĂ€lv.Â
Blev sĂ„ glad nĂ€r jag hittade det hĂ€r receptet pĂ„ TastyHealth. Har gjort om lite, t.ex blandat kryddor (Vörtkryddorna som man kan köpa i affĂ€ren Ă€r ej glutenfria), bytt till mjölkfri yoghurt och anvĂ€nt mörk sirap som sötning.Â
Om man vill kan man anvÀnda mindre kryddor. Men jag gillar verkligen vörtbröd...
Â
Ingredienser:
Â
2 dl bovetemjöl
45 g havremjöl (mixa glutenfria havregryn)
1 dl havregrynÂ
1,5 dl rismjöl
1 dl russin
2 tsk bikarbonat
2,5 dl julmust
1 msk fiberhusk
1 msk linfrön
1 tsk salt
2 dl naturell yoghurt (anvÀnde glutenfri havregurt för att fÄ brödet mjölkfritt)
2 msk brödkryddor (anvÀnde kockens malda)
0,5 msk malen pomerans
1 tsk malen nejlika
1 tsk socker
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen ingefÀra
1 msk mörk sirap
Â

Â
SÀtt pÄ ugnen pÄ 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
TillsĂ€tt julmust, sirap och naturell yoghurt.Â
Blanda ordentligt sĂ„ att det blir en kletig massa.Â
Smöra en brödform (anvÀnd ev. mjölkfritt smör) och hÀll i smeten i formen.
 GrĂ€dda brödet i 60 minuter.Â
Â
Förvarar brödet i en handduk för att behĂ„lla den hĂ„rda skorpan pĂ„ brödet.Â
Â

Â
Serverar detta med becel lĂ€tt (vegetabiliskt) och julskinka.Â
BĂ€sta julfrukosten och kommer passa perfekt till julbordet!
Â
Imorgon kommer jag att ge mej pĂ„ att göra cream cheese pĂ„ mandlar... FĂ„r se hur det gĂ„r.Â
Â
Â
Â