Alternativa Recept 🍓

100% Äggfritt, glutenfritt, laktos- och mjölkfritt, sojafritt mm Alternativa recept i köket!

Glutenfritt Vörtbröd utan JÀst

Kategori: Bröd

SÄhÀr i juletider har jag inte tid med jÀsningar hit och dit. Roligt- Àr mitt motto i köket. Det Àr inte "roligt" att vÀnta pÄ en deg som ska jÀsa... Ibland. Speciellt inte om man har en del att göra. 
Sen Àr det jobbigt nÀr en del ska jÀsa eller mÄste jÀsa för att brödet ska bli bra- OCH sÄ gör det inte det! 
DÄ blir det bara pannkaka av det hela. Bokstavligen. VÀldigt platta bröd. 
 
 
Dessutom blev jag sÄ besviken nÀr jag fortfarande inte kan hitta glutenfritt vörtbörd MED russin i affÀren. Jag tycker det Àr sÄÄÄ gott med russin. SÄ dÄ mÄste man ju baka nÄgot sjÀlv. 
Blev sÄ glad nÀr jag hittade det hÀr receptet pÄ TastyHealth. Har gjort om lite, t.ex blandat kryddor (Vörtkryddorna som man kan köpa i affÀren Àr ej glutenfria), bytt till mjölkfri yoghurt och anvÀnt mörk sirap som sötning. 
Om man vill kan man anvÀnda mindre kryddor. Men jag gillar verkligen vörtbröd...
 
Ingredienser:
 
2 dl bovetemjöl
45 g havremjöl (mixa glutenfria havregryn)
1 dl havregryn 
1,5 dl rismjöl
1 dl russin
2 tsk bikarbonat
2,5 dl julmust
1 msk fiberhusk
1 msk linfrön
1 tsk salt
2 dl naturell yoghurt (anvÀnde glutenfri havregurt för att fÄ brödet mjölkfritt)
2 msk brödkryddor (anvÀnde kockens malda)
0,5 msk malen pomerans
1 tsk malen nejlika
1 tsk socker
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen ingefÀra
1 msk mörk sirap
 
 
SÀtt pÄ ugnen pÄ 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
TillsÀtt julmust, sirap och naturell yoghurt. 
Blanda ordentligt sÄ att det blir en kletig massa. 
Smöra en brödform (anvÀnd ev. mjölkfritt smör) och hÀll i smeten i formen.
 GrÀdda brödet i 60 minuter. 
 
Förvarar brödet i en handduk för att behÄlla den hÄrda skorpan pÄ brödet. 
 
 
Serverar detta med becel lÀtt (vegetabiliskt) och julskinka. 
BĂ€sta julfrukosten och kommer passa perfekt till julbordet!
 
Imorgon kommer jag att ge mej pÄ att göra cream cheese pÄ mandlar... FÄr se hur det gÄr. 
 
 
 
Kommentera inlÀgget hÀr: