Alternativa Recept 🍓

100% Äggfritt, glutenfritt, laktos- och mjölkfritt, sojafritt mm Alternativa recept i köket!

Mjölkfritt och glutenfritt Julgodis 2017

Kategori: godis

Förra året gjorde jag mjölkfria knäck, mjölkfri rischoklad, polkabräck och mjölkfri ischoklad till jul (se inlägg ifrån december 2016 samt. januari 2017). I år har jag gjort polkabräck och mjölkfri rischoklad igen (som vanligt) men jag har även gjort glutenfria och mjölkfria cornflakes kakor på ett mycket förenklat men förvånandsvärt gott sätt. 
Enkelt är gott, så är det!
Mer godis och julgott kommer att göras inför julhelgen nu i veckan så stay tuned...
Bland annat: glutenfritt vörtbröd, äggfria julgransmaränger, veganska brownie-bites, glutenfria vörtfrallor, glutenfri vegansk mjuk pepparkaka, vegansk ris á la malta, vegansk cream cheese mm.... 
Vi får se om jag hinner få ihop allt!
Nu: godis!
 
Mjölkfri rischoklad: brukar göra det väldigt lätt för mej. 
Ingredienser:
100 g mörk choklad (70%, naturligt mjölkfri ex. lindts)
5-6 dl puffat rostat ris (använde AXAs) 
 
Smält chokladen och blanda ned det i en skål med puffat ris. Klicka upp små rischoklads-klickar på bakplåtspapper på en plåt och ställ ut att stelna i kylan. Förvara svalt (kylskåp) i en burk.
 
 
 
Glutenfria och mjölkfria cornflakeskakor:
Också enkelt.
Ingredienser:
 
70 g schär glutenfria cornflakes (1/3 paket typ)
100 g mörk choklad (70%, mjölkfri)
ca. 40 g kokosolja
 
Smält chokladen och kokosoljan tillsammans över ett vattenbad. Häll i en skål med cornflakes och bland runt. Klicka ut kakorna i små formar. Låt stelna ute i kylan eller i kylskåp. Förvaras kallt.
 
 
Polkabräcken jag brukar göra är inte mjölkfria men är glutenfria och kan göras laktosfria. 
 
200 g mörk choklad 
200 g ljus choklad (ev. laktosfri)
2 dl polkagrisar
 
Smält den mörka chokladen över vattenbad. 
Bred ut på en plåt med bakplåtspapper och låt stelna.
Smält den ljusa chokladen och bred över den mörka (fort innan den mörka chokladen smälter av den varma vita chokladen).
Kör sönder polkagrisarna i en matberedare till kross. Strö över den vita chokladen innan den hunnit stelna. 
Låt stelna. Förvaras svalt i burk.
 
 
Trevligt julbak! =)
 
 
 
Kommentera inlägget här: