Glutenfri Pizza
Kategori: Maträtt
Att göra en glutenfri pizza är rätt enkelt- med rätt ingredienser. Enklast är det att köpa en glutenfri ljus mjölmix, men en sådan hade inte jag hemma.
Så det här är en pizzadeg gjord på rismjöl och majsmjöl. Den är lite klurig att arbete med, grynig kan man säga. Men resultatet blev en smaskig pizza med knapriga kanter.
Majssmaken kommer fram- vilket jag tycker var väldigt gott.

Mjölkfri pizza med glutenfri botten. Topping: tomatsås,skinka, zucchini, banan, oliver, chilifrukt, ananas, oregano, svartpeppar och paprikapulver.
Ingredienser (2 st pizzor):
4 dl rismjöl
1 dl majsmjöl
2 msk rapsolja
2,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
ca. 1,5-2 dl vatten
Blanda de torra ingredienserna.
Tillsätt oljan och vattnet, lite i taget, tills degen är formbar.
Degen ska inte vara för kladdig, tillsätt i sådana fall mer rismjöl.
Häll några droppar rapsolja på fingertopparna, det går lättare att trycka ut degen på plåtarna då.
Se till att degen är jämnt fördelad och toppa den sedan med valfri topping.
Tips! Bottnen kan tappa knaprighet om toppingen innehållet mycket vatten. Välj därmed helst krossade tomater och undvik vattnet runt tomatklumparna. Se även till att vattnet från t.ex ananasen, svampen och oliverna fått rinna av innan de läggs på pizzan.

Att göra en mjölkfri pizza är väldigt simpelt: skippa bara osten!
Grädda pizzan ca. 10 minuter i 225 grader.
Bottnen ska ha blivit hård och knaprig i kanterna.
Servera med en grönsallad eller vitkålssallad.

Denna pizza är FODMAP inspirerad och kan därmed ätas även under elimineringsfasen. Observera bara att toppingen som används är godkänd enligt listorna. Toppingen som anges i detta exempel är godkänd enligt FODMAP.
Enjoy your pizza