Glutenfria Grova Hönökakor
Kategori: Bröd
Hönökakor Àr gott, riktigt gott. Men de Àr tyvÀrr inte speciellt mÀttsamma eftersom de inte innehÄller sÄ mycket fibrer. NÀr jag valde att baka hönökakor sÄ ville jag dÀrmed anvÀnda sempers grova mjölmix. Det var första gÄngen jag anvÀnde detta, men blev vÀldigt nöjd. Nog för att de fÀrdigblandade mjölmixerna i affÀren innehÄller mer Àn bara mjöl sÄ Àr det smidigare Àn att köpa 5 olika pÄsar med brödingredienser.
Ibland fĂ„r man inte krĂ„ngla till det FĂR mycket.
Â

Â
Ingredienser
25 g jÀst
3 dl risdryck
1 dl vatten
0,5 dl rapsolja
0,5 dl mörk sirap
2 tsk fiberhusk
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 dl ren havregryn
ca. 7 dl av sempers grova mjölmix (ca 1 paket gÄr Ät till bröden+utbakning)
Â
Smula jÀsten i en bunke. VÀrm risdrycken, vattnet och rapsoljan till 37 grader. Rör ut jÀsten i vÀtskan.
TillsÀtt sedan sirap, salt, bakpulver, fiberhusk och havregryn. TillsÀtt lite mjöl i taget tills degen Àr smidig. Arbeta degen ca. 5 minuter i maskin, alt 10 minuter för hand.
LÄt jÀsa i bunken under en bakduk ca. 30 minuter.
Â

Â
Forma 12 lika stora bröd. Platta till dem och nagga dem med en gaffel. LÀgg dem pÄ en plÄt, tÀck dem med en bakduk och lÄt jÀsa ytterliggare 20 minuter.
SÀtt ugnen pÄ 250 grader.
Â
GrÀdda bröden ca. 12-15 minuter. LÄt svalna pÄ ett galler.
Ăt nybakta eller frys in och ta fram efter hand för fĂ€rskt bröd.
Â

Â
PÄlÀgg jag rekommenderar att testa: smör/kalkon/smörgÄsgurka eller tomat, cream cheese/skinka/gurka, smör/skinka/tomat, funkar Àven som hamburgerbröd.
Â
Â