Glutenfritt Hirsbröd (Low Fodmap)
Kategori: Bröd
Till pÄsken gjorde jag en variant pÄ vörtbrödet jag gjorde i julas:
Men den hĂ€r gĂ„ngen ville jag att brödet skulle vara low fodmap eftersom jag anvĂ€nder den metoden just nu.Â
Hirs har en speciell smak men jag tyckte att dethĂ€r blev bra. Kryddorna döljer smaken bra samtidigt som brödet fick bra stabilitet (och inte bara smulade sammans som vissa glutenfria bröd gör...).Â
Vill man inte ha vörtkryddorna sĂ„ ta bort dem. Dock kommer smaken av hirs att bli mer pĂ„taglig.Â
Ingen jÀst, bara att blanda ihop och skicka in i ugnen. Och sÄ Àta... sÄklart!
Â

Â
Ingredienser:
Â
75g durramjöl
30g teffmjöl
75g hirsflingor
90g rismjöl
2 tsk bikarbonat
1 msk fiberhusk
1 msk linfrön
1 tsk salt
2 dl pÄskmust (kan bytas till vatten om det inte Àr pÄsk/jul. Coca cola funkar ocksÄ...)
1 dl mandeldryckÂ
1 msk mörk sirapÂ
Vörtkryddor:
2 msk brödkryddor
0,5 msk malen pomeransÂ
1 tsk nejlika
1 tsk socker
0,5 tsk kanel
0,5 tsk ingefÀra
Â
SÀtt ugnen pÄ 175 grader.
Blanda samman de torra ingredienserna först och addera sedan vĂ€tskorna.Â
Smörj en form (ca. 1L) med vegetabiliskt smör (för mjölkfritt bröd samt veganskt).Â
GrÀdda i ugnen ca. 40-45 minuter.
Â

Jag brukar förvara brödet i en handduk för att bevara de knapriga kanterna!
Â
Servera med goda pÄlÀgg, Äret runt, enligt mej. :)
Â