Alternativa Recept 🍓

100% Äggfritt, glutenfritt, laktos- och mjölkfritt, sojafritt mm Alternativa recept i köket!

Glutenfritt Hirsbröd (Low Fodmap)

Kategori: Bröd

Till pÄsken gjorde jag en variant pÄ vörtbrödet jag gjorde i julas:
Men den hÀr gÄngen ville jag att brödet skulle vara low fodmap eftersom jag anvÀnder den metoden just nu. 
Hirs har en speciell smak men jag tyckte att dethÀr blev bra. Kryddorna döljer smaken bra samtidigt som brödet fick bra stabilitet (och inte bara smulade sammans som vissa glutenfria bröd gör...). 
Vill man inte ha vörtkryddorna sÄ ta bort dem. Dock kommer smaken av hirs att bli mer pÄtaglig. 
Ingen jÀst, bara att blanda ihop och skicka in i ugnen. Och sÄ Àta... sÄklart!
 
 
Ingredienser:
 
75g durramjöl
30g teffmjöl
75g hirsflingor
90g rismjöl
2 tsk bikarbonat
1 msk fiberhusk
1 msk linfrön
1 tsk salt
2 dl pÄskmust (kan bytas till vatten om det inte Àr pÄsk/jul. Coca cola funkar ocksÄ...)
1 dl mandeldryck 
1 msk mörk sirap 
Vörtkryddor:
2 msk brödkryddor
0,5 msk malen pomerans 
1 tsk nejlika
1 tsk socker
0,5 tsk kanel
0,5 tsk ingefÀra
 
SÀtt ugnen pÄ 175 grader.
Blanda samman de torra ingredienserna först och addera sedan vÀtskorna. 
Smörj en form (ca. 1L) med vegetabiliskt smör (för mjölkfritt bröd samt veganskt). 
GrÀdda i ugnen ca. 40-45 minuter.
 
Jag brukar förvara brödet i en handduk för att bevara de knapriga kanterna!
 
Servera med goda pÄlÀgg, Äret runt, enligt mej. :)
 
Kommentera inlÀgget hÀr: