Glutenfria Bagels (Low Fodmap)
Kategori: AllmÀnt
Glutenfria Bagels jag bakade inför en (ny)start med fodmap. Har nu pĂ„börjat elimineringsfasen ingen dĂ„ magen blivit mycket sĂ€mre... KĂ€nns jobbigt att börja om efter 1Ă„r med fodmap men det behövdes. Magen var ett enda kaos. Hoppas pĂ„ att det blir bĂ€ttre snart.Â
Tills dess blir det magvĂ€nliga recept pĂ„ bloggen, low fodmap och allergivĂ€nliga (som vanligt).Â
Dessa bagels Ă€r glutenfria, Ă€ggfria och mjölkfria. GĂ„r att frysa in och vĂ€rma i micron nĂ€r de ska Ă€tas.Â
Frukost-standarden just nu! Tyckte verkligen att konsistensen pĂ„ bröden blev bra, som "vanliga" bagels. Jag bakade dem pĂ„ teffmjöl, vilket ger dem en rĂ„g-smak.Â
Â

Serverad med vegatiliskt lÀttmargarin, kalkon, tomat och gurka.
Â
Ingredienser (8st):
Â
7g vegetabilskt (mjölkfritt) smör
5 dl vatten
25g jÀst
1 tsk salt
1 msk mörk sirap
5 dl teffmjöl
Â
SmĂ€lt smöret i en kastrull och tillsĂ€tt sedan vattnet. VĂ€rm vĂ€tskan till 37 grader.Â
Smula jÀsten i en bunke (jag anvÀnde en bakmaskin men det funkar att baka förhand ocksÄ). TillsÀtt vÀtskan.
Rör ut jĂ€sten.Â
TillsĂ€tt salt, sirap och sedan teffmjölet, lite i taget tills degen blir smidig. Arbeta degen ordentligt, 5 min i maskin eller 10 min förhand. Degen ska som sagt var bli vĂ€ldigt smidig.Â
LÄt jÀsa under en bakduk 30 minuter.
Â

Â
Koka upp 1,5 L vatten i en kastrull. TillsÀtt 1 msk salt och lÄt koka upp.
SĂ€tt ugnen pĂ„ 225 grader.Â
Â
Dela degen i 8 delar och forma dem till ringar genom att rulla ut dem och sedan sĂ€tta ihop Ă€ndarna ordentligt. Om Ă€ndarna inte trycks ihop ordentligt sĂ„ öppnar sig ringarna under kokningen.Â
Koka ringarna, 4 st Ă„t gĂ„ngen, ca. 2 minuter. Ta upp dem med en hĂ„lslev, lĂ„t dem droppa av ordentligt.Â
LĂ€gg dem pĂ„ ett bakplĂ„tspapper pĂ„ en plĂ„t.Â
Strö ev. över lite frön. GrĂ€dda 15-20 min i mitten av ugnen.Â
LĂ„t svalna pĂ„ galler. Ăt direkt eller frys in till senare!Â
Â

Enjoy!Â
Â