Alternativa Recept 🍓

100% Äggfritt, glutenfritt, laktos- och mjölkfritt, sojafritt mm Alternativa recept i köket!

Glutenfria Kanelbullar utan ägg och mjölk (vegan)

Kategori: Bakverk

Goda kanelbullar att äta nybakade eller frysa in för att senare värma och njuta av! Att ha frysen full av bullar är aldrig fel; perfekt för spontana fikabesökare, eftermiddagskaffet eller den där trista vardagskvällen. Dessa godingar är dessutom glutenfria, äggfria och mjölkfira (veganska) och fria från soja och nötter.
Men fulla av smak och bra med fyllning - Såklart!!
 
 
Ingredienser 
50 g jäst för söta degar
5 dl mandeldryck 
150 g vegetabiliskt smör
1/2 tsk salt
1 dl steviaströ alt 1 1/2 dl strösocker
2 tsk mald eller stött kardemumma
ca 1 1/2 paket finmix semper 
1/2 dl fiberhusk
 
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mandeldrycken och värm vätskan till 37 grader.
Smula jästen i en bunke. Häll i lite av vätskan och rör ut jästen i det. Tillsätt sedan resten av vätskan. 
Till bunken tillsätt nu salt, socker och kardemumma. Rör om. 
Tillsätt fiberhusk och rör om. Börja nu tillsätta mjölet. Degen ska kunna arbetas smidig när tillräckligt med mjöl tillsatts (dvs. runt 1 1/2 paket, 750 gram). Arbeta degen förhand ca. 10 minuter eller i degmaskin ca. 5 minuter. 
Låt degen jäsa under en bakduk till dubbel storlek (1 - 1 1/2 timme). 
 
 
 
Fyllning 
200 g flytande vegetabiliskt margarin
1,5 dl steviaströ alt 2 dl strösocker
4 tsk kanel
 
Dela degen i två delar. Kavla ut den första delen deg till en rektangel. Blanda ihop fyllningen och bred det över degen. Rulla ihop degen (långsidan) och skär sedan den ihoprullade degen i bitar. Lägg i bullformar på en plåt och låt jäsa under bakduk ca. 20 minuter. Upprepa med den andra delen av degen.  
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna med lite mandeldryck eller vatten. Strö på pärlsocker.
Baka i ugnen ca. 10-12 minuter.
Låt svalna något och servera.
Kan frysas in, helst så snabbt som möjligt efter att de svalnat för bäst bullar sen när de tas fram  ur frysen och ska tinas och ätas.
 
 
 
Övriga tips för goda bullar: 
-Snåla aldrig med fyllningen! Det är lätt att glutenfria bullar blir torra, så ha på rejält med fyllning.
-Gör bullarna ganska stora. Det är lättare att få bullarna saftiga då. Vill man bara äta en liten bulle kan man dela på en stor.
-Låt degen jäsa ordentligt, ha tålamod! 
 
 
Lycka till! 
 
 
Senare i veckan kommer jag att dela ett recept på vegansk lasagne med anamma Vegofärs som är helt vegansk, krämig och innehåller spännande ingredienser och dolda grönsaker. 
 
Ha en fortsatt trevlig vecka! 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: