Glutenfria Kärleksmums utan ägg och mjölk (Vegan)
Kategori: Bakverk
Att baka glutenfritt, äggfritt och mjölkfritt behöver inte vara svårt. Det är det jag försöker bevisa här och det är det jag vill inspirera er till att testa! Bara för att du utvecklat eller har en släkting med en matallergi så betyder inte det att en massa saker blir uteblivna på era släktkalas eller bjudningar. Det är chansen att bli lite kreativ och hitta på alternativa lösningar! Eller, om du känner dej osäker, hitta ett recept här. ;)
Kanske en sats kärleksmums? Utan: gluten, ägg, mjölk, soja och nötter. Tja...utan allt alltså.
Kärleksmums med kaffeglasyr och strössel (kan toppas med kokos för mer traditionella kärleksmums).
Ingredienser
4,5 dl glutenfri ljus mjölmix (alt. Blanda egen mjölmix: 2 dl rismjöl, 1,5 dl potatismjöl och 1 dl kokosmjöl)
1-1,5 dl steviaströ alt. 2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
50 g flytande vegatabiliskt margarin
2,5 dl valfri växtdryck (mandeldryck, glutenfri havredryck, risdryck, etc. vatten funkar också)
3-4 msk kakao
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt margarin och vätska och blanda ordentligt.
Klä en form (ca. 30 x 20 cm stor) med bakplåtspapper. Häll ned smeten i formen och grädda i 20 minuter. Låt svalna helt.
Kaffeglasyr:
Blanda 3 dl florsocker, 2 msk kakao, 2 tsk vaniljsocker, 4 msk starkt kaffe och 4 msk vegetabiliskt margarin i en kastrull. Värm glasyren, rör runt med en visp till en jämn smet. Tillsätt ev. vätska (vatten) om glasyren är för tjock. Låt glasyren svalna.
Bred ut glasyren på kakan. Strö över strössel/kokos. Ställ kakan kallt. Skär i rutor och servera!
Kärleksmumsen förvaras kallt till servering!
Servera gärna med en klick vaniljglass- ev.Veganskt/mjölkfritt alternativ.
Självklart måste man inte använda glutenfritt mjöl, vanligt vetemjöl fungerar bra, om man inte äter glutenfritt.
Annah säger:
Har precis följt receptet. Tog Lailas blåa mjölmix. Det blev jättegott!