Glutenfri Banankaka (vegan)
Kategori: Bakverk
Som lovat delar jag nu receptet på en väldigt god banankaka jag bakade förra veckan. Perfekt när man hittar ett par övermogna bananer hemma och vill kasta ihop något snabbt och enkelt.
Kakan är fri från både mjölk och ägg (vegansk) samt fri från gluten, soja och nötter. Sockermängden kan reduceras, se noteringar i receptet. Eftersom kakan innehåller hela 2,5 bananer så blir kakan naturligt söt utan strösocker, varav jag reducerat sockermängden en del.
![](https://cdn1.cdnme.se/4715963/9-3/banankaka2_5d0cff05e087c3660bca710f.jpg)
Ingredienser
100 gram mjölkfritt flytande margarin
1,5 dl stevia strö (räcker med 1 dl stevia strö, kan även använda 2-3 dl strösocker istället om man vill använda vanligt socker).
1 dl sproud ärtdryck
5 dl semper fin mjölmix (glutenfri)
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 1/2 st bananer
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en rund sockerkaksform med mjölkfritt flytande margarin.
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt ärtdryck, bananerna (mosade) och margarin.
Blanda noga. Smeten ska vara ganska tjock.
Häll smeten i formen.
Ställ in formen i den nedre delen av ugnen. Testa att sticka ned en tandpetare i kakan efter 45 minuter. Om stickan är torr så är kakan klar. Om inte, låt stå ett par minuter till i ugnen.
Låt kakan svalna i formen ett tag. Ta sedan kakan ur formen och låt den svalna helt på galler.
![](https://cdn1.cdnme.se/4715963/9-3/banankaka3_5d0d00e39606ee6a970db1e5.jpg)
Sikta över lite florsocker när kakan har kallnat. Servera!
Kan frysas. Håller i rumstemperatur i upp till 5 dagar.
![](https://cdn2.cdnme.se/4715963/9-3/banankaka1_5d0d013c2a6b22037825d031.jpg)
Gillade verkligen den här kakan då den inte blev torr och fick fin smak av kryddorna.
Delar senare ett recept på Ägg-, mjölk- och glutenfria chokladmuffins, även dessa med mindre socker.
Kommer även att dela ett recept på underbara chokladbollar (glutenfria, äggfria, mjölkfria och fria från soja) med smak av hasselnötter och kaffe!