Glutenfri Granola med kanel och kardemumma (Sockerfri, vegan)
Kategori: Ăvrigt
Som lovat kommer nu inlÀgget med glutenfri granola smaksatt med kanel och kardemumma och helt utan tillsatt socker! I den hÀr granolan finns flera olika fröer och nötter som tar det hela till nÀsta nivÄ. Krispig och god granola som absolut inte behöver nÄgot socker för att vara god!
Den Àr Àven vegansk.
SjÀlvklart kan nötter uteslutas, se noteringar i ingredienslistan.
IstÀllet för sirap/honung i det hÀr receptet har jag anvÀnt fibersirap (finns att köpa i hÀlsokostbutiker). Man kan anvÀnda vanlig sirap/lönnsirap om man vill (blir sötare).
Har Àven anvÀnt vaniljdroppar i receptet. Detta Àr ocksÄ valfritt.
Ingredienser Granola-Bas
2 dl glutenfria havregryn
1/4 dl solrosfrön
1/4 dl linfrön
1 tsk kanel
1/4 tsk kardemumma
1/3 dl vatten
1 msk fibersirap (alt lönnsirap/ljus sirap)
NĂ„gra droppar vanilj (valfritt)
SÀtt ugnen pÄ 200 grader.
Blanda fröerna och havregrynen i en skÄl. TillsÀtt kryddorna och blanda. TillsÀtt sedan vatten, sirap och eventuellt nÄgra droppar vanilj. Blanda ordentligt med en gaffel, förslagsvis.
HÀll havreblandningen i en ugnsform med bakplÄtspapper i bottnen. SÀtt in i ugnen och rosta ca. 17-20 minuter. Rör om tvÄ gÄnger under denna tiden.
LĂ„t svalna.
Havredelen, efter ugnen. Har fÄtt lite fÀrg, bildat lite hÀrliga klumpar och luktar fantastiskt.
Nötblandning
1 dl blandade naturella nötter (hasselnötter, valnötter, mandel) kan ersÀtts med 1 dl blandade frön
1/2 dl pumpakÀrnor
1 tsk fibersirap
Kanel
Hacka nötterna vÀldigt grovt. Rosta dem tillsammans med pumpakÀrnorna i en torr stekpanna.
Dra bort frÄn plattan och blanda i fibersirap och krydda med lite kanel.
NÀr nötblandningen och havreblandningen svalnat, blanda dessa och förvara granolan i en lufttÀt burk.
Man kan Àven tillsÀtta torkad frukt/torkade bÀr nÀr granolan svalnat, om man vill.
I nÀsta inlÀgg kommer en glutenfri Banankaka, Àven denna vegansk, och dÀrmed bÄde Àggfri och mjölkfri. Det kommer ocksÄ att finnas ett alternativ till vanligt socker i denna, för den som vill baka sockerfritt/med mindre socker.
Ha en fortsatt bra vecka!