Glutenfri Svamp- och Spenatpaj utan ägg och mjölk (Vegan)
Kategori: Maträtt
Att göra äggstanning utan ägg kan för många verka som en helt omöjlig uppgift. Det är det inte. Men det finns ett par hemligheter för att lyckas.
I det här receptet har jag gjort en vegansk "ägg"-stanning, dvs en äggstanning utan ägg. Jag har använt silkestofu, ärtdryck från Sproud och "helt fri" ost (en mjölkfri och vegansk ost gjord på bl.a kokosolja) samt rismjöl och maizena för att få till detta.
Jag gjorde en paj med champinjoner och spenat, toppad med tomater och örter. Man kan även slänga i lite soltorkade tomater och oliver i om man vill det. Pajdegen är samma deg som jag använde till den glutenfria veganska tacopajen för några veckor sedan. Ni kan hitta den här:
Svamp- och Spenatpaj Ingredienser
2 1/2 dl glutenfri mjölmix
ca. 1/2 dl fiberhusk
100 g vegetabiliskt (mjölkfritt) smör
1/2 dl vatten
1 burk skivade champinjoner (ca 150 gram)
2 nävar spenat (färsk)
200 g silkestofu
2 dl ärtdryck (t.ex sproud)
2 msk rismjöl
2 msk maizena
salt och svartpeppar
125 gram "Helt fri ost" eller annan mjölkfri "ost", riven
1 tomat
Färska örter (basilika, timjan)
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda mjölmixen med fiberhusk. Knåda in smöret och tillsätt vatten. Låt vila i kylskåp ca. 7-10 minuter.
Tryck ut degen i en smord pajform. Förgrädda i ugnen ca. 10 minuter.
Mixa silkestofun med ärtdrycken. Tillsätt salt och svartpeppar, maizena och rismjöl. Mixa samman.
Blanda ner den rivna "osten".
I det förgräddade pajskalet: lägg i spenat och svamp och häll den mixade "äggstanningen" över pajen. Toppa med skivad tomat, riven "ost" och örter (färska eller torkade).
Grädda i ugnen 30-40 minuter.
Toppa med mer färska örtblad och servera med en sallad och en klick mjölkfri "creme fraiche".
Smaklig måltid!