Glutenfria Vaniljbullar utan ägg och mjölk (vegan)
Kategori: Bakverk
För ett par veckor sedan la jag upp ett recept på glutenfria kanelbullar (https://alternativarecept.blogg.se/2019/august/glutenfria-kanelbullar-utan-agg-och-mjolk-vegan.html). Nu vill jag dela ett alternativt recept till dessa, nämligen vaniljbullar.
Kanelbullar i alla ära men dessa var nästan liiiite bättre, om vi nu ska vara helt ärliga. Vilket vi ska.
Så hur gör vi dessa? Jag använde samma bulldeg som till kanelbullarna. Om man vill kan man göra halva satsen med kanelfyllning och den andra med vaniljfyllning.
Recept på bulldegen (ca. 30 bullar):
50 g jäst för söta degar
5 dl mandeldryck
150 g vegetabiliskt smör
1/2 tsk salt
1 dl steviaströ alt 1 1/2 dl strösocker
2 tsk mald eller stött kardemumma
ca 1 1/2 paket finmix semper
1/2 dl fiberhusk
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mandeldrycken och värm vätskan till 37 grader.
Smula jästen i en bunke. Häll i lite av vätskan och rör ut jästen i det. Tillsätt sedan resten av vätskan.
Till bunken tillsätt nu salt, socker och kardemumma. Rör om.
Tillsätt fiberhusk och rör om. Börja nu tillsätta mjölet. Degen ska kunna arbetas smidig när tillräckligt med mjöl tillsatts (dvs. runt 1 1/2 paket, 750 gram). Arbeta degen förhand ca. 10 minuter eller i degmaskin ca. 5 minuter.
Låt degen jäsa under en bakduk till dubbel storlek (1 - 1 1/2 timme).
Vaniljfyllning:
200 g flytande vegetabiliskt margarin
1,5 dl steviaströ alt 2 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
Dela degen i två delar. Kavla ut den första delen deg till en rektangel. Blanda ihop fyllningen och bred det över degen. Rulla ihop degen (långsidan) och skär sedan den ihoprullade degen i bitar. Lägg i bullformar på en plåt och låt jäsa under bakduk ca. 20 minuter. Upprepa med den andra delen av degen. Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna med lite mandeldryck eller vatten. Strö på pärlsocker.
Baka i ugnen ca. 10-12 minuter.
Låt svalna något och servera.
Glöm inte att frysa in bullarna när de svalnat (dvs dom som inte direkt hamnar i magen :P) så att de inte ligger och torkar. Det är bättre att ta fram och tina bullarna strax innan servering för att bullarna ska vara saftiga.
Ha en fortsatt trevlig måndag och en fortsatt bra vecka!